home
opleidingen
gedragstherapie
cursussen
de clicker
contact
zo vindt u ons
"thuis" foto's
trainings foto's
uitspraken
interessante links

Wat is een clicker?

Een clicker is een plastic doosje met een metalen plaatje erin.

Wanneer u nu op dit metalen plaatje drukt geeft deze een “click”. Zoiets als het kinderspeeltje in de vorm van een kikker welke u waarschijnlijk wel kent.

Wat betekent deze “click” dan?                                                                                                                                                                                          

Wanneer de hond het eenmaal kent staat het geluid van de click gelijk aan de boodschap “Wat je nu doet doe je super, kom de beloning maar halen!”

Het gedrag welke de hond precies op dat moment laat zien  is het gedrag wat u beloont. Het lijkt op de knop van een fototoestel. Ook daar krijgt u op de foto precies die situatie te zien zoals die is, op het moment van het indrukken van het knopje. Timing is bij aanleren van ander gedrag dus heel belangrijk.

  Waarom een clicker?

  • Een clicker geeft een neutraal geluid. Dit is iets anders dan onze stem die bv braaf of prima zegt. De ene keer zeg u dit super trots, de andere keer met een toon van “ach, je deed het wel aardig, maar nu moet je me verder met rust laten”.
  • Met een clicker kun u de hond ook op afstand laten weten dat hij het super doet en dat hij een beloning verdiend heeft, dus ook wanneer hij op 20 meter afstand een commando opvolgt.
  • Het wordt gebruikt wanneer u met uw hond oefent. Dit in tegenstelling tot bv het woordje braaf dat in het dagelijkse leven te pas en te onpas gebruikt wordt (kijk hem daar eens braaf onder tafel liggen). Het is dus een duidelijker signaal
  • U kunt het heel precies timen, daardoor is de boodschap naar de hond toe ook veel duidelijker.

De clicker is bedoeld om gedrag aan te leren of te perfectioneren. Snapt uw hond eenmaal wat de bedoeling is, gaat u het gebruik afbouwen.  U hoeft dus niet altijd met de clicker te blijven lopen.

Wat overblijft is een oefening die de hond met plezier heeft aangeleerd.

 

Top
HONDENSCHOOL DOETINCHEM  | email: INFO@HONDENSCHOOLDOETINCHEM.NL